lördag 19 februari 2011

Lördag IVDM4 800 meter (redigerad)

16 sekunder (första 80 metrarna), 35,07 (första varvet), 34,77 (andra varvet), 36,33 (tredje varvet) och 34,18 sista varvet, gav på min klocka 2.36,5 och en sista plats, snyft! Varvet är 180 meter med riktigt skarpt doserade kurvor.

Värmde upp med Erik Månsson Heleneholm en runda i parken utanför Olympia. 3 kilometer i snacketempo. Underbart väder i Helsingborg idag. In i hallen där jag gjorde lite streatching, körde ytterligare en kilometer inomhus. Lite löpskolning.

Stack bort till kultävlingen, talade om att jag avstod från mina första stötar. Körde lite lätta koordinationslopp med spikskorna. Körde ett kontrollerat koordinationslopp från startlinjen till mål, dvs 80 meter. Gick på låga 17 sekunder.

Vi ställer upp oss för start, när startskottet går så sticker Anders Olsson och Alf Ek iväg. Jag startade bredvid Anders och håller min position, Bert hamnar uppe på bana 2. Ove ligger bakom Bert. Så det var dags för det sämsta scenariot, dvs hålla ett bra tempo och försöka hänga av både Bert och Ove. Första 80 metrarna öppnar jag på 16 sekunder, kändes kanonbra. Inga bekymmer med benen. Trycker på lite i kurvan och försöker att hålla ett bra tempo. Första riktiga varvet hamnar på låg 35:a och jag kan höra Bert bakom mig. Blir lite orolig, för när jag svänger in på rakan, kan jag fortfarande se Alf Ek:s ryggtavla. Han och Anders är inte speciellt långt framför. Tänker att detta går snabbt, de borde ligga lite längre fram.

Försöker trycka på lite till på nästa varv, detta varv hamnar på en hög 34:a. Hör fortfarande Bert bakom mig, har ingen möjlighet att vända mig om ell
er titta på klockan. Drar ner tempot lite på det tredje varvet. Går ut lite på banan, så jag springer vid linjen mellan bana ett och två. Allt för att göra det lite svårare för Bert att passera.


Detta varv blir också det långsammaste, 36,33. Bert sticker efter kurvan och jag har inte en chans att svara, försöker öka, för jag både vet och hör att Ove är på väg att springa om mig. Efter sista kurvan kommer han som ett jehu och trots att jag går ut lite till så kommer han förbi.

Efteråt tackade både Bert och Ove för det jämna hårda tempot. Adam Crona har tagit bilderna!

Rusade direkt ner till kultävlingen, sliter av spikskorna och på med mina träningsskor och stöter första stöten. Strax över 6 meter, fortfarande med lite mjölksyra i kroppen. Andra stöten ökade jag lite och i sista fick jag upp 6.45 tror jag.

Joggade ner 4 kilometer inne i hallen, mellan de olika 800 meters loppen. Lite social hann jag ocksså med att vara. Pratade lite med Bosse Andersson och det kanske blir så att jag bytar distans på IVSM, från 3000 meter till 800 meter istället. Inte helt uteslutet att jag anmäler mig till bägge. Närmre på kortare distanser, fler varv så blir det större tidsdifferans.

Är trots allt mycket nöjd med loppet. Jag är ju utpräglad långdistansare, har inga snabba muskelfiber i kroppen, ändå så kan jag tampas med specialisterna på 800 - 1500 meter. Har ju bara 2.15 som personligt rekord när jag var aktiv. Detta lopp kändes betydligt bättre än loppet på 2.15 . Har en bild när jag kommer på upploppet och man kan se alla muskler som kroppen består av, sådan mjölksyra hade jag. 28 år senare springa 20 sekunder långsammare, är jag nöjd med.

3 kommentarer:

  1. Bra jobbat Mats, snart kommer några bilder från ditt lopp via mail. Ha det gott och trevlig helg! Mina ben får vila resten av dagen idag =)

    SvaraRadera
  2. Bra jobbat ändå Mats tycker jag! Och det låter ju som om det var du som fick "dra" - schysst sen att de hänger av dig det sista - NOT! Men är det tävling så är det, tyvärr.
    Jag skulle ALDRIG klara att springa så korta distanser - höll på att bränna ut mig förra året på VSM i terräng på 4km - hade aldrig tävlat på den distansen och tog ut mig redan på första varvet, andra varvet trodde jag att jag skulle dö...
    28 år - 20 sekunder - I´m impressed!
    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  3. Adam, du jobbade bra med idag! Nu leder du våran medaljtävling! Väntar ivrigt på bilderna, ler!

    Eva, så är det att vara långdistansare, man saknar speeden men kan hålla hårt och bra tempo, under 3 min /km tidvis.

    Viktigast är att ha med sig att jag precis har avslutat den tunga grundträningsbiten, nu kan jag bara bli snabbare.

    SvaraRadera