söndag 31 oktober 2010

Pass 1: Yddingeloppet 12 km



Har haft ont i bägge fötterna, några dagar. Men trots detta så begav jag mig till dagens tävling, Yddingeloppet. Har sprungit här många gånger, men då det gamla loppet Yddinge Runt, var nere som bäst på 42 minuter. Var lite rädd för att det skulle vara mycket uppför, har ju sprungit 10 km:s rundan många gånger.

Var tidigt framme i Torup, en av de första som efteranmälde sig, pratade lite med Kenth. Funderar på att prova Karhu, vi får se vad som händer. Gick sista 2 km, innan det var dags för att värma upp. Fyra smärtstillande piller, så gick det att springa. Men det kändes väldigt segt. Första km är uppför, sedan visste jag bara att strax innan 11 km skulle det vara en nedförlöpa.

Strax innan start, så kom Dan Glans fram och hälsade och önskade lycka till. Ni som har följt bloggen ett tag, vet att jag i somras var mycket i Tyringe. Riktigt trevligt tyckte jag. Hann prata lite med Arvid också.

När startskottet gick, så tog jag en riktigt passiv roll och tog det lugnt, 4.35 på första km. Kom inte riktigt in i loppet, mycket ryckig löpning och det gillar jag inte. Efter de första km så planade rundan ut och det var faktiskt väldigt mycket nedför löpning, normalt min bästa diciplin. Men med ont i bägge hälsenorna tog jag det relativt försiktigt. Väldigt mycket tvära svängar med, ytterligare en sak som jag inte gillar.

Alla dessa löpare som kommer som ett jehu, oftast nedförbacke och sedan när det går lite uppför så tvärstannar de. Ler, bättre att springa där framme eller hur. Hade hoppats på en tid runt 52-53, men hamnade på 57.02. Inte helt godkänd insats, men dels hade jag fruktansvärt ont, dels tror jag att Markusloppet satt i benen. Hade dock hyfsad puls hela loppet, så det talar emot att benen var slut. Ola kom placering framför mig, så till Skanneloppet blir det spännande, om jag tar mig i mål i Skanne och även tar mig i mål i Bromölla, så har jag säkrat min fjärdeplats med några poäng.

Men som sagt, man skall inte ropa hej, förräns man är över bäcken.



Efter loppet, kom en bloggkompis (Thomas Löparglädje) fram och pratade, kul tyckte jag! En annan, Zingo, joggade ner med detta lopp, hade sprungit ett 6h i Köpenhamn igår.

På kvällen, så lämnade jag min dotters bil i Kvidinge, joggade tillbaks, kändes riktigt bra i fötterna, men det blir någon dags vila nu. Loggat nära 43 mil denna månad.

Over and out, be carefull out there!

lördag 30 oktober 2010

Lördag Pass 1 Distanslöpning i skogen

Gubbalöpning som vanligt på lördagsmorgon, fast nu var manskapet reducerat och med våldsam snittålders nedsättning. Jag och Jan som oldboys, sedan Sarah och Oscar som ungdomsglöd.

Kände inget av fötterna fram till Elfdalen (asfalt), men så fort vi kom in i skogen så fick jag ont. Släppte Jan och ungdomarna vid utfodringen ungefär, ville ta det lite lugnare idag då det är Yddingeloppet imorgon. Känner mig inte helt 100 men jag måste springa för att bärga lie poäng i cupen. Har inte sprungit denna sträcka, skall tydligen gå inne i bokskogen nere vid Torup. Stellan hade höga 52 ifjor, det får bli måttstock.

fredag 29 oktober 2010

Fredag Distans

Kände mig helt kass idag, slö och trött. Kom inte ut förräns efter elva. Då hade jag först suttit och bläddrat bland mina rundor för att hitta någon lämplig runda. Tillsist så valde jag en runda som kombinerar slingan vi sprang på igår med en slinga som vi nyttjar till ett lopp, som brukar gå vid två tillfällen. Nämligen midsommar och nyår.

Fick ta med musik, för att huvudtagit komma ut, dessutom så sprang jag med mina Pegasus med de nya inläggen. Samma par som jag hade på Markusloppet.

Redan efter några meter så gjorde det rejält ont i fötterna, men med tung hårddock i lurarna, var det bara till att köra vidare. Direkta smärtan brukar försvinner efter några kilometrar.

När jag tittat på klockan, när jag hade kommit på slingan, så hade den räknat upp pulsen till 250, klockan har börjat att visa lite fel. Antagligen för att pulsbandet har för dålig kontakt. Efter tag så var pulsen nere på 150 istället. Som är mer normalt för mig.

Hela rundan gick hopplöst trögt, men jag kämpade mig igenom den. Har nog något i kroppen, för jag svettades ordentligt. Får ösa i mig lite C-vitamin under kvällen.


De nya inläggen fungerade bra annars tyckte jag. De nya inläggen är vita, medans mina gamla var blåa.
Är inte inläggens fel att jag har ont i fötterna. Skall köra lite styrketräning senare idag. Får hoppas att det blir bättre till på söndag. Då är det ju dags för Yddingeloppet.




torsdag 28 oktober 2010

Torsdag Tidsintervaller med KFK


På dagens agenda var det tidsintervaller, dvs 1-2-3-4-3-2-1 minuters löpning, men 1 minuts ståvila mellan intervallerna. Intervallerna löps på en slinga mellan Elfdalen och Söndraby. Lite lagom elakt kuperad. Sprang tillsammans med Klippans FK, stort gäng vilket är kul.

Innan intervallerna så sprang jag ca 4 km uppvärmning, 2 km drygt som nedjogg. Fick upp pulsen, speciellt på slutet på 4 minuters intervaller och början på 3 minuters intervaller, som ni kan se på grafen nedan.

Var relativt högt men jämnt tempo, kändes lite bättre än förra gången. Hade lite ont i vaderna, bägge fötterna och kände mig lite trött i benen, kanske inte så konstigt.


Efteråt, innan nerjogg, körde vi lite löpskolning och koordinationslopp. Lät klockan vara på, det är dessa vi kan se på slutet på graferna ovan. Bra pass idag!

När jag kom hem så blev det 4 gram c-vitamin och ett gäng alvedon.
Over and out!

onsdag 27 oktober 2010

Onsdag Pass 2: Sexan

Testade mina nya inlägg, kändes väl helt ok efter tag. Är lite känslig, när det gäller nya saker eller modifieringar vad det gäller mina fötter. Kan ta ett bra tag innan jag har sprungit in ett par nya skor.



Var rejält blåst, mellan passen har det regnat riktigt rejält. Lite hög puls på slutet, kanske en förkylning på väg?!? Har köpt två rör C-vitaminer.
Imorgon blir det intervaller med KFK.

Onsdag: Pass 1 Sjörundan

Ett stabilt första pass, utan några överraskningar. Värken i framsidorna har försvunnit, lite ont på ovansidan av höger fot. Antagligen någon form av tryckskada, men inget som hindrar min träning.

Niu blir det lite vit pasta, sedan lite vila. En liten återhämtningsrunda innan det blir mörkt är det tänkt.

Riktig höstdag, rejäl blåst och sedan på slutet lite duggregn.

tisdag 26 oktober 2010

Tisdag, lätt distans


Blev ett lätt pass idag med. Känner fortfarande lite trötthet i benen. Provade att springa utan kil i högerfoten, kändes bra.
Var magiskt uppe i skogen, var runt noll nere i Söndraby, lätt dimma på de högsta punkterna i skogen. Var tvungen att stanna till och ta lite bilder.

Imorgon har jag planerat att gå på två pass igen, återhämtningspasset skall jag prova mina nya inlägg, som min ortoped har gjort till mig.

Låg och fin puls hela vägen, men som sagt trött i benen, lite mindre värk i musklerna på framsidan av låren.

måndag 25 oktober 2010

Lite statistik Markusloppet

Är skyldig lite redovisning av Markusloppet. Först ut är översiktskarta, men våran felspringning:


Tid, höjd och puls:
Resultatlistan herrar:


Resultat tjejor:
Lite statistik från Team Create:

Lugn distans

Kanonväder i Söndraby, tänkte först bara köra lite återhämtningsjogg, men när jag väl börja springa, kändes det bra. Så jag fortsatte på en runda som jag brukar kalla för Mickes runda om det gula huset, fast jag sprang den bakvänt.

Så får jag alla backarna nedför istället för uppför. Hade lite känningar i framsidorna av låren, men annars så kändes det kanonbra. Tog det lugnt, gav mig t om tid att stanna och prata med ett par som jag träffade ute i skogen.

Som sagt ett kanonväder, minus en grad och härlig sol.


söndag 24 oktober 2010

Markusloppet - dur - moll - dur (Redigerad)


Riktigt nervös inför dagens aktivitet. När jag bodde nere i Lomma, så var jag mycket i Skrylle och tränade. Enda tävlingen som jag sprang var Luciacrossen.

Hittade en ny väg ner, så det tog faktiskt bara drygt en timme att ta sig från Söndraby. Så det var lite nervöst att ansluta till gruppen av riktiga långdistanslöpare. De flesta hade sprungit betydligt längre än vad jag har gjort, har ju bara 42 km innanför västen och ett marathonlopp som jag bröt efter 30 km.

Preracemöte 9.15 sedan gick startskottet 9.30. Först ett varv på 3 km:s rundan. När jag höll på att meka med mp3-spelaren, så tappade givitvis min karta. Blev lite orolig över detta, men det var bara att gilla läget. Kände mig inte helt fräsch i benen, konstigt, för jag vilade ju igår.

Sedan ut på den norra delen av Skåneleden. Ganska lätt löpning i början, men sedan blev det lite mer komplicerat. Försökte att ta det lugnt, nästan lite för lugnt tyckte jag. Vi sprang genom ett underbart höstlandskap, förbi fundersamma kossor, som stilla tittade på dessa dårar som var ute och sprang. Och alla dessa grejor vi skulle klättra över, hii! Ni som känner mig, vet att balans är inte en av mina bästa egenskaper.

Här dansar vi ner! Bild Team Create.

Jag sprang i mina Pegasus 26+, var nog inte rätta skor att springa på dessa stigar, alldeles för instabila, mina vader kändes inte alls bra efter ett antal km. Så när vi kom ut på asfalt, så kändes det mycket bättre. Vägen ner mot Björnstorp och förbi slottet gick jättebra, ökade tempot och började komma ikapp lite löpare.

Efter Björnstorp, svängde vi in på den "nya tillagda varianten" pga av jakt i skogarna. Här var det en fin grusväg som tog oss genom skogen och vidare emot målet, dvs halvtidsvilan med lite godis, ler!

Efter grusvägen, gick vägen vidare genom en skog, mer som ett gyttjebad. Är halkade jag givitvis och ramlade, men som tur var så slog jag mig inte. Upp på benen snabbt igen, och fortsatte att springa.




På väg ner mot fika, halvvägs 26,5 km, efter 2,38 min löpning, bild Team Create.



Kullatorpet sprangs förbi, sedan var det strax dags för paus, halvvägs på rundan. Sprang förbi Pär som stod och tog bilder, kändes väldigt skönt att se de andra och det uppdukade bordet.

Trots att jag hade tänkt dricka var sjunde km, så blev det inte riktigt av, så framhit hade jag bara förbrukat två flaskor vatten, fyllde på dessa och tog en bit kladdkaka och ett par muggar cola. Strax var det dags igen att ge sig iväg. Onekligen smakade dessa kalorier jättegott, ler!



Det kändes inte roligt att sätta igång igen, men efter ett tag så kändes benen relativt lätta igen. Skala 1-10 så var väl benen en fyra. Se bilden ovan, ler! Måste nog börja träna mer bålstyrka! (Bild Team Create)

Vägen tillbaks till grusvägen, gick relativt bra, ingen jättehastighet men det var att kryssa mellan stenar, stockar och vattenpölar. Lite tungt gick det, men inte så farligt. Stannade och justerade min hälkil i höger sko, passade på att dricka lite och dra i mig lite gel.

Ner mot Björnstorp gick det kanonbra, fram till 37 km, därefter fick jag lite känningar av benen och lite kramp i bägge vaderna. Två nästföljande km fick jag gå, passade på att springa lite och att käka lite Energybar. Efter det att väg 11 passerades och det var dags att ge sig in på terränglöpning, kom Camilla ikapp mig. Vi hade sällskap sedan hela vägen in till målet.

Tyvärr sprang vi fel, istället för att välja höger tog vi en vänster sväng, hamnade på den södra sträckningen av Skåneleden, vi upptäckte inte detta förräns vi kom in i Skrylleområdet och på 10 km:s rundan. Vi sprang tillbaks någon km, men kunde inte upptäcka den andra sträckningen, vi hade behövt springa ytterligare någon km för att komma till den norra sträckningen. Se kartan här till höger. Camilla ringde till Markus, Markus tyckte att vi skulle ge oss och springa på södra sträckningen in emot mål. Genom att vi sprang tillbaks så fick vi ihop distansen ändå.

Några ställen på vägen emot målet var jag på väg att ge upp, men det var bara att bita ihop. 5 h 35 min var jag ute i, inklusive en kvarts paus vid 26,5 km. Lite tradigt att vi sprang fel, men jag är väldigt nöjd ändå!

Målgång, bild Team Create

Tyckte att jag verkligen försökte att ta det lugnt och visa tålamod, men jag tror nog att tempohöjningen vid Björnstorp tog rätt så mycket kraft. Får tänka på detta, plus att dricka mera! Redan börjat att planera för ett 6 timmar lopp och givitvis tänker jag ställa upp i nästa års tävling med! Måste försöka sluta springa på tårna, fick lite påpekande av de andra, men det är tyvärr mitt sätt att springa.

fredag 22 oktober 2010

Frukost

Tidigt som faan, ler! Havregrynsgröt med russin, två mackor och två koppar kaffe. Sovit dåligt, många nya ljud i huset, var nog stormen och ösregnet.

Målsättning för dagen är att ta det lugnt och ta sig runt i leran. Försöka springa runt 140-150 i puls. Dricka lite var sjunde km, lyssna på min heavy metal musik hii!

Over and out, kan sova 30 minuter till!

Laddning, fredagkväll

Extra mycket gott idag, plus två goa kaffebröd slank ner. Ett stort helnöt slank också ner, plus några kolhydratbars.

Lyckats lokalisera alla låtar på listans som jag publiserade för en tid sedan. Kan behövas på min 5 timmars tur i morgonbitti.


Bältet klart, gel är en 3 dosers förpackning, en i bältet och en i fickan på mina tights.

Blodomloppet i våras, 10 km

Det var en trött gubbe som gick i mål, klädd i svart!

SOL

Visserligen var det sol när jag besökte S.O.L, men i detta fallet så är det tillverkning av inläggssulor som stod på tapeten. Specialister i Helsingborg på detta.

Efter lite avfotografering så togs det fram en inläggskonstruktion på datorn, denna som kommer att stå som modell för mina inlägg.


Som ni ser så har jag ganska så högt fotvalv.


Bild av datorskärmen, när jag sprang på löpbandet. Här ser man tydligt att mitt högerben är försvagat, knäet skjuter in mot det vänstra knäet. Jag springer mycket på tårna, så jag skall jobba med att få upp styrkan igen i mitt högra ben.



Här kan man se lite av påbyggnaden av vaden, högra vaden ser inte rolig ut. Men så kan det bli på en gammal pensionär. Slemsäckarna har jag kontroll på och skulle det bli värre, får man öppna upp och mejsla bort lite på vadbenet, alternativt så bygger S.O.L en speciall sko till mig. Nu på måndag skall jag dit igen och prova prototyp på mitt inlägg.

torsdag 21 oktober 2010

Lite inköp inför Markusloppet


Köpt In-Earhörlurar till mp3-spelaren, ett lyft verkligen. Sedan lite Energy bars och sedan lite gel. Kommer att tejpa fast bar och gel på mitt vätskebälte.

Torsdag Lätt distans

Viktigast med dagens pass var att pulsen inte skenade iväg. Höllt den ganska så konstant hela vägen. Snö ute i skogen på de högsta punkterna.

Lite ont i hälarna och på baksidan av vänstra låret. Inget speciellt och inget som kommer att hindra mig. Sprang med musik i öronen, samma musik som jag kommer att använda på lördag.
Lite streatching och 3x20 tåhävningar med raka ben per ben och sedan samma antal med böjt ben.

onsdag 20 oktober 2010

Pass 1: Milrundan

Var väldigt länge sedan jag sprang denna runda, som jag kort och gott kallar för milrundan. Lite tradig runda, om jag får säga min mening. Den är perfekt att springa på vintern då det är mörkt om kvällarna.

Enda svårigheten är när man vänder tillbaks, strax innan koloniområdet finns det en trevlig backe, ler! Efter 5 km, på diagrammet så ser man hur den delar rundan i två delar.




Ville ha lite högre puls, för att förbränna de sista kolhydraterna. Lyckades med detta tyckte jag. Kändes lite sista km, men det är bara att bita i.


Tid för mig är oväsentligt, jag kollar hela tiden av pulsen, bestämmer i förväg i vilka pulszoner jag skall springa i, givitvis får man göra viss korrigering då man kanske råkar utför backe eller något liknande. Tränar även på att mentalt försöka få ner pulsen om den har gått upp några slag över gränsen. Börjar fungera bättre och bättre.

tisdag 19 oktober 2010

Ingen träning idag

Däremot lite laddning, andra dagen med huvudsakligen protein intag, dvs kött, kött, kött, ler! Lite proteindryck har också druckits.

Imorgon blir det två lugna pass, ytterligare något saftg biff, sedan torsdag och fredag blir det kolhydrater i stor mängder. Pasta, pasta, nougat, you name it!

måndag 18 oktober 2010

Intervaller 20 x 100 m Åbyvallen

Dags igen för måndagsintervaller med KFK. Först blev det jogg ifrån Söndraby till Sägen, sedan gemensam löpning till Åbyvallen.

Först lite löpskolning, sedan körde vi igån intervallerna 20x100meter med 100 meters joggvila emellan. Glömde att såtta igång Garmin, så jag missade en intervall, ler!



Gick lite tyngre idag, inte så konstigt kanske. Dags för vilodag, kanske. Vi får se. 7 km nerjogg. Bra pass.






Veterancupen


Redan uppdaterad, fjärdeplatsen skall jag sikta på. Nästa år är det M50 som gäller. M45 är lite tunn, om man bortser ifrån de tre raketerna som ligger ett, tvåa och trea.
Men som sagt, nästa år skall jag sikta på de tre marathonloppen, bör klara första plats på några av dem. Sedan försöka vara med på så många som möjligt av resterande lopp.

söndag 17 oktober 2010

Eslövsloppet


Tog buss till Hässleholm, sedan tåg till Eslöv. Kom fram i god tid som vanligt. Efteranmälde mig och pratade som vanligt med funktionärerna. Johan från IFK Lund pratade jag som vanligt lite längre med.

Sprang 3,5 km som uppvärmning, velade mellan att ha långkalsonger eller inte. Valde att behålla dessa, ler! Var kallt, 2 plusgrader cirka. Gjorde lite löpskolning, 4 st koor 2 st med kick.

Ställde mig denna gång i främsta ledet, och fick en hyfsad start. Tog det medvetet lite lugnare, redan efter några stegs löpning hade Johan tagit ledningen. Johan vann tävlingen på en tid runt 28 minuter. Helt otrolig hastighet killen har.

Min första km hamnade på 4.13, går lite smått uppför på en asfaltväg, innan vi springer ner under stora vägen för att ge oss ut på grusvägar i ett skogsområde. Efter första km kom Stellen som en raket, jag orkade inte växla tempo utan avståndet växte snabbt, för att sedan lugna ner sig. Hade honom inom synhåll hela rundan. Ut på tredje km tappade jag koncentrationen lite och km-tiden hamnade på 4.32. Var också en liten stigning på denna km. Tappade lite även på 5 km, då jag hade den långsammaste snitttiden här. Var några tvära svängar på denna km.

Sedan fick jag koncentrera mig på att försöka få upp hastigheten igen. Sista km är riktigt trevlig, då är vi på väg tillbaks samma väg som vi startade. Skön nerförlöpningen, där jag fick upp hastigheten igen och avslutade sista km på 4.09 .

Eftersom BG från Göta bröt, så fick jag en bonuspoäng, blev trea. Det gjorde bra i sammandraget, ligger numera på en stark femteplats! Blir nästan tvungen till att springa i Yddinge med. För att kunna behålla min femteplats.





Inte riktigt nöjd, Stellan slog mig med 1 minut. Hade hoppats på en tid runt 37 minuter. 1983 sprang jag loppet och hade runt 35 minuter. Slog Bert med 1,3 min.
Joggade ner 2,5 km med Stellan, passade på att ta reda på lite hur han tränade och även hur tvillingarna tränade. Kan vara bra att få lite tips, ler!
Avslutade dagen med att springa Pernillarundan.