onsdag 22 december 2010

Onsdag Två lite lugnare pass, drygt 16 km tillsammans

Efter att ha studerat mina gamla loggar från ungdomsåren, så har jag lagt om träning lite grann. Veckomässigt så är det tre hårda veckor, där mängden stegras. Dessa tre veckor följs av en "vilovecka". Mängden i kilometer kommer förhoppningsvis att landa runt 14-16 mil i september - oktober. I veckorna är det alltid minst 3 stycken kvalitetspass och ett långpass. 2 kvalitetspass dagarna efter varandra, sedan ett kvalitetspass dagen innan långpasset. Långpasset kommer att stegras och på slutet ligga runt 36-38 kilometer. Då jag kör två kvalitetspass i block om två dagar, måste det också ingå ett morgonpass, där man sköljer ur musklerna. Och sedan lugn distanslöpning tills nästa omgång kvalitetspass.

Pass 1

Morgonjogg, var lite nyfilen på hur det såg ut i Elfdalen, så jag tog en liten runda som jag brukar kalla för sexan. Finns faktiskt två olika varianter: sexan över spången eller bara sexan. Sexan är helt enkelt så att rundan är just 6 kilometer. Lätt löpning bort till Elfdalen, sedan så hade man varit så kluriga så att de flesta som promenerar i skogen, hade gått längs ena kanten. På så sett hade det bildats en gång i snön som var lätt att springa i.

Bilden här till vänster, visar backen nerifrån ån, längst uppe kan man skymta ett av husen i hembygdsparken. Denna backe skall jag använda för min backträning. Perfekt för lite tung mjölksyreträning.

Det är även denna backe som brukas användas för våran lokala löptävlingen, starten nedför och målgång uppför naturligtvis. Sedan ut en runda i skogen, tillbaks via skogsvägar.

Rundan fortsätter längs med ån, där jag har sett flera Kungsfiskare. Tyvärr så förstörde förra vintern bohållorna som fåglarna använder som bo. Såg inte en enda fågel i fjor. Fantastiska fåglar att se, man skymtar bara någon blått som kommer flygande lågt över vattenytan.

För att komma över till andra sidan ån, springer man över en bro, som moderniserades ifjor. I morse, eller rättar sagt i förmiddags, så knarrade den ordentligt. Var minus 22 grader. Brrrrr! Efter bron så kommer spången, som man använder för att klättra upp för ravinsluttningen som har skapats av ån.

Sedan är det rätt lätt löpning igen, genom ett skogparti, därefter kommer man ut på öppen jordbruksmark. Här kan vara rätt jobbigt att springa, då det är ganska djupa spår efter de olika maskinerna.

Mycket snö här också, då det är ganska öppet för vinden. Bilden nedan är tagen ifrån ett vägkors. Vägen är just nu bara stigen på ena sidan av grusvägen.


I detta kors så är det dags att välja om man skall springa till vänster, rakt fram, eller till höger. Eftersom det är en kort runda så väljer vi att ta höger och kommer ut på "milrundan". Som tar oss ner förbi Vedby kyrka och sedan så småningom till Söndraby.

Pass 2: Stack ut vid femtiden. Fortfarande väldigt kallt. Tyckte att termometern stod på 20 minus. Men när jag kom hem igen så var det bara minus 14 grader. Låter det vara osvuret, ler! Det blev min tråkrunda, dvs milen. Valde att börja med att springa rundan genom Klippan, för att sedan ha den tråkiga biten på slutet. Precis där gatubelysningen slutade började isgatan. Så det var lite Bambi ett tag. Sedan uppför två backar, sedan grusvägen. Här är det nästan kolsvart, man ser de olika gårdarna och godset som små ljuspunkter. Sedan är det bara att räkna, jag skall förbi först en gård, sedan är det ödegården, därefter kommer sista gården innan Vedby. Då ser man kyrkan och sedan är man nästan hemma.

Var riktigt skönt att komma in till värmen av brasan. Sedan var det bara tid över till det vanliga, handla mat, laga mat och sedan diska. Var lite oroligt här innan, för kallvattnet fungerade inte på ovanvåningen, men efter att ha eldat lite i spisen så började kallvattnet i duschen att fungera. Kallvatten nu, undrar kanske vän av ordningen, jag använder iskallt vatten för att skölja av benen, för att få bort träningsvärken snabbare!

Over and out from Rockey Mountains!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar