fredag 31 december 2010

Fredag Nyårsafton och milen

Nyårsafton och lite distanslöpning, stack ut som vanligt tio minuter över nio, sprang ner till Elfdalen och väntade på de andra. Vid halv tröttnade jag och sprang milen själv.

Otroligt dimmigt och fuktigt trots minusgrader. Som tur var så doldes dubbelbacken i dimma och sikten var typ 3 meter. Så backen var inget att bekymra sig över. Bekymrad är jag över näsblod, nu ifrån bägge näsborrarna.

Sprang inte på utan försökte koncentrera mig på ett bra löpsteg, när det infinner sig så hmnar du automatiskt under 5 min per kilometer. Men det är inget som jag strävar efter.

Lite hög morgonpuls, men det var inget som jag kände av efter stund, nere på normal puls på rundan.

Vi får se om det blir ytterligare ett pas, eller jag håller 2010 nu.

GOTT NYTT ÅR OCH EN GOD FORTSÄTTNING på 2011

torsdag 30 december 2010

Torsdag Distans Bjärsgårdsrundan

Kände mig lite matt i morse när jag vaknade, men när jag väl kom ut efter att ha städat lite, kändes det lätt att springa. Möte PeO efter 1 kilometer och glömde stänga av klockan, ler!
Ny liten runda som jag snickrade fram, finns så gott om grusvägar i skogen. Många torp och gårdar som ligger längs vägarna, dessutom jakt och skogsbruk. Så vägarna är röjda. Jag hade först tänkt springa grusvägen rakt fram och sedan svänga av mot slottet. Men PeO tyckte att det var riktigt behagligt att löpa hemåt istället, med vinden i ryggen. Så därför tog jag öger in i skogen istället. För att ha vinden i ryggen hela den tråkiga biten istället.
Nu när jag skriver detta, kl 19 ca, så regnar det i Paradiset. Trots att det är minus sex grader. Ni kan tänka er ur halt det är ute.
Tog beslut innan idag, att det blir inget lopp imorgon. Inte efter två tunga träningsveckor.
Over and out from Rockey Mountains!

onsdag 29 december 2010

En liten bonus



Andra omgången av intervaller. 3.50 tempo runt 145 i puls.

Onsdag Två lätta pass otroligt kallt

Dagens skörd blev två pass och ca 17 kilometer totalt. Kanonväder i morse, men otroligt stel. Men det släppte efter någon kilometer. Träffade en annan skadeskjuten löpare på cykelstigen, Bengt, som har börjat att komma igång igen efter den vådliga rädda sig själv skuttet. Så det blev en trevlig pratstund, innan jag joggade vidare.

Pass 2, blev tuffare, sprang min nya stadsrunda. Hela Klippan låg i dimma, fruktansvärt kallt och rått. Över minus 18 grader. I hela byn håller man på med att försöka forsla bort snömassorna från gatorna. Själva löpningen gick bra, men på slutet blev jag ordentligt stel av kylan.

Bara att bita ihop! Nu skall jag tända en god brasa, dricka lite glögg och mysa i värmen!

tisdag 28 december 2010

Tisdag Pass 2 Progressiva intervaller inomhus månadens bästa pass


Som vanligt på tisdagskvällen är det dags för veckans andra kvalitetspass. Frossade på en semla plus ett härligt winerbröd. Var kanske det som gav bränsle till kvällens helt perfekta pass.

4 kilometers uppjogg, 5 st kordinationslopp plus 3 st kordinationslopp med kick, lite löpskolning och stretching.

Som vanligt, höllt jag på att säga, så körde jag av 3 x (360 m - 180 m - 180 m - 360 m) med 180 meters joggvila och 3 minuters ståvila mellan seten.

Första 360 meters intervallen gick helt åt skogen, 8 sekunder för snabbt enligt plan. Har ju skruvat upp tempot efter hand, plan var att börja på 3.55 fart och sedan öka, nu började jag på 3.34 tempo. Fick hålla igen på 180 meters intervallerna för att hamna på 40 sekunder blankt. Sista 360 meters intervallen i första seten gick också snabbt, 4 sekunder snabbare är planerat.

När jag hade min ståvila, tänkte jag att nu har jag satt ribban, bara att öka, ler. Första 360 meters intervallen på andra setet, gick på 1.16. Jobbade lite mer med armarna och lyckades att träffa den doserade kurvan perfekt. När man gör det så flyger man ut på raksträckan med härlig fart. De andra intervallerna gick alla tre kanon. Lyckades hålla tiderna någorlunda, bra bit under planerade tider.

Ståvilan efter andra omgången, var jag lite tveksam till om jag skulle orka ytterligare ett set. Och skulle jag orka att öka hastigheten?

Första intervallen, 360 meter, är den jobbigaste. Den lyckades jag träffa med kvällens näst bästa tid, 1.17. Första 180 meters intervallen tog jag det lite lugnare men på upploppet efter kurvan trampade jag på ordentligt. Hamnade på 36 sekunder. Sista 180 meters intervallen för kvällen, drog jag på ordentligt i de bägge kurvorna, landade på 34 sekunder. Min snabbaste tid någonsin. Sista 360 meters intervallen, fick jag jobba på ordentligt, sista varvet fick jag ta ordentligt. Ett gäng som körde 200 meters intervaller som kom ikapp mig på slutet. Men jag tryckte ifrån bra och släppte inte förbi dem. Kom tävlingsinstinkten fram, landade sista på 1.18 .

Avslutade med lite medicinboll tillsammans med Adam och sedan lite nerjogg.


Puls på 34 varvet.
Kanonpass, som jag faktiskt får säga är månadens bästa. 3 minuters ståvila gjorde att jag kom ner i puls, från att ha legat på 170 ner till runt 100.
Passar mig perfekt detta nya upplägget, med två kvalitetspass efter varandra. Men lite morgonjogg emellan. Nu blir det som vanligt två lätta distanspass imorgon.

Tisdag Morgonstund har guld i ...

Hade tänkt springa ut kl 8, men när jag tittade ut kl 8 så var det kolsvart i Paradiset. Bara krypa ner under täcket igen, nästa gång jag tittade upp så hade det ljusnat.

Det är segt att ta på sig kläderna och ut och jogga, men ikväll kommer det att kännas kanon. Det där extra setet igår satt som en smäck i musklerna, ler!

Nu kommer ni att ramla av stolen, när ni läser detta, men på torsdag funderar jag på ett lätt styrketräningspass. Kanske ett lätt pass på löparbandet, vad tror ni om det?

Nu kaffe i mängder!

måndag 27 december 2010

Måndag Intervaller 3 x (6x3st lyktstolpar 1 st lyktstolpe joggvila)

Måndag eftermiddag och korta intervaller som vanligt. Sprang ensam, så jag la på ytterligare en serie.

Först 5,5 kilometers uppvärmning, vid 4 kilometer var det ett fyllo om kom på cykel som var lite oförskämd, så jag fick en extra intervall när jag jaga ikapp honom och skällde ut honom, ler!

När jag kom fram till Fabriksallén så beslöt jag att starta från andra sidan och på sätt få två set med lite medvind och en i motvind.


Första omgången kändes riktigt bra, skall ju inte gå för snabbt. Testade att använda lap-knappen för att få tider och distanser mellan de olika lyktstolparna. Fungerade riktigt bra, visade sig vara runt 100 meter, 3 stycken lyktstolpar.
2 minuters ståvila, innan nästa omgång, denna gång i motvind.




Något sämre tider, men helt ok. Kändes lite jobbigt i vinden, hade varit gott att haft någon som jagade bakom, ler.
2 minuters ståvila, innan nästa set.


Ungefär samma tider som det första setet.


4 kilometers nedjogg. Bra pass igen.




söndag 26 december 2010

Söndag Pass 2 Återhämntningsrunda summering vecka 51


En liten återhämtningsrunda för att avsluta veckan. Har varit en bra vecka, trots vädrets makter. Snö, snö och kallt kallt. Men varför klaga!

Söndag Pass 1 Långpass i snöväder


Dagen första pass: långpass. Innan jag stack ut funderade jag på hur jag skulle få till det. Finns så mycket snö i skogen så det går inte att springa den vanliga rundan. Förra söndagens runda blev lite för kort för att tilltala mig. Runda ner om Pappersbruket, sedan upp till Bjärsgård via Gråmanstorp skulle bli perfekt.

Sprang ut ifrån Söndraby, ner till området som kallas för Nyvång, förbi Åby:s galgbacke. Som jag återkommer till strax. Tog jag vägen bort till Pappersbruket, efter Rönneå, så svängde jag höger för att komma förbi bruket.

Stannade till lite kort och tog bilden ovan. Fortsatte rakt fram, förbi Borgen, vidare tillbaks in till Klippan igen. Borgen heter det hus där patronen bodde. Som ni kan se så grundades bruket på senare delan av 1500-talet, är som sagt Sveriges äldsta finpapperbruk.

Väl inne i Klippan igen, så sprang jag förbi stationen, bort till Åbyvallen, vidare ut mot rondellen, för att svänga på cykelvägen till Östra Ljungby. Denna följer jag till Gråmanstorp, där jag sedan fick springa över stora vägen för att fortsätta på lite mindre vägar in i skogen. Förra gången jag sprang här så valde jag att ta höger i korset för att komma till Bjärsgård direkt, idag så valde jag att springa vänster och följa vägen till Stidsvig istället. Hade tittat på kartan att det skulle komma en väg lägre fram som skulle ta mig till Bjärsgård.
Rätt skönt när jag hittade korset, ler! Vägarna här uppe har en tendens att inte vara skyltade, eller att skylten ligger i diket. Men här var det som synes perfekt! Passade på att ta en slurk vatten också. Biten ner till slottet var riktigt fin att springa, förbi granar med mycket snö på!

När jag kom förbi slottet, så fortsatte jag ner till min milrunda, tog den tråkiga grusvägen hem till Söndraby via Vedby.

Kändes riktigt bra idag, hade en snittpuls på 147 slag, helt perfekt. Bra musik i lurarna, och trevliga tankar inuti huvudet, så tiden gick snabbt. Perfekt att komma ut och bara springa i lagom tempo.

Javisst ja, var på väg att glömma det här med galgbacken, ler! Mitten av 1800-talet så var det två drängar som dräpte sin husbonde, de hade inte fått ut sin lön, utan det de fick ut var en tunna sprit. När de hade druckit av denna, så tyckte drängarna att det skulle prata förnuft med husbonden. Det gick så illa så att de slog ihjäl husbonden. De greps nästan direkt av myndigheten, där bägge dömdes till att bli av med huvudet. Den ena drängen blev benådad och fick livstids fängelsestraff, men fick behålla huvudet och på så sätt sitt liv. Medan den andra drängen, miste sitt just på galgbacken. Det var den sista som blev avrättad här.

Spriten har varit ett ganska så stort problem för Klippan. När järnvägen (1875) kom hit så innebar det också att männen kunde på ett lätt sätt få tag på brännvin i Helsingborg, eller Hälsingborg som det hette då. Bl a därför det finns så många nykterhetsrörelser i Klippan. Numera så tror jag inte att Klippan har mer bekymmer med spriten än andra byar eller städer.

lördag 25 december 2010

Lördag Juldagen Distanslöpning

Sprang ut tio över nio, ordentligt kallt, minus 18 grader. Hade underställ under tightsen. Var lite skumt, kändes lite som om solen inte orka komma upp idag. Var annars ett helt underbart väder. Sprang ner till Elfdalen, för att se om det kom någon ifrån KFK. Men inga dök upp. så jag sprang milen själv.

Kändes riktigt bra idag. Ökade tempot efter backarna vid 5 kilometer. Enda lilla smolket var att jag fick näsblod. Antagligen pga kylan.

Riktigt bra början på dagen!

Sedan åkte vi ner till min mor i Arlöv, vi samlades alla hos henne och firade jul!

fredag 24 december 2010

Fredag Julafton och Sjörundan

Redan fredag och Julafton, ler! Hade bestämt mig för att ta en tur upp till sjöarna i skogen. Bäst hade kanske varit att ta skidorna istället, ler! Verkligen högt med snö hela vägen, på vissa ställen hade drivor lagt sig och då sjönk man ner en bra bit.

Det var relativ lätt löpning fram till första spånget, där jag stannade och spelade in videosnutten ovan.

Hittade ett intressant spår vid bron, spåren följde bäcken inåt skogen. Får väl slå upp spåren någonstans, ler!

Stigen som går förbi vårat björnbärsställe, var riktigt jobbig att springa. Alla enarna hade böjt sig av tyngden av snön som låg på dem.

Uppe vid Vasasjön, såg det ut så här! Mycket snö och bara spår efter djur, inga som hade gått här uppe. Mycket gott om viltspår, rena motorvägen, ler!


Givitvis går det inte att springa så snabbt, men det gör inget. Ger bra träning ändå, ler! Mycket höga knälyft och det behöver jag träna på!


Lite längre ner i skogen, mot Vedby, så var det någon annan som hade sprungit. Skönt, kunde jag få det lite lättare sista biten.

De sista kilometrarna ute på vägen gick i hyfsat tempo! Skönt att sitta i bastun ett tag och njuta av julölen!

GOD JUL på er alla!

torsdag 23 december 2010

Torsdag Distanspass i snöovädret


Dagens planering innehöllt ett distanspass och lite julklappsinköp. När man vaknade imorse sp kunde man konstatera att kylan hade gett med sig. Istället hade det kommit 1 decimeter snö och som pricket över i:et så blåste det rejält.En koll på SMHI visade att det inte var förrän på eftermiddagen som det skulle sluta att snöa och vindens skulle avta.
Eftersom jag skulle handla lite julklappare så trotsade jag vädret och begav mig ut. Var bara jag och plogbilarna ute. Det blev lite ojåmnt tempo, på vissa ställen var det ingen snö, på de flesta ställen var det ganska mycket, men det blev iallafall runt 11 kilometer.

onsdag 22 december 2010

Onsdag Två lite lugnare pass, drygt 16 km tillsammans

Efter att ha studerat mina gamla loggar från ungdomsåren, så har jag lagt om träning lite grann. Veckomässigt så är det tre hårda veckor, där mängden stegras. Dessa tre veckor följs av en "vilovecka". Mängden i kilometer kommer förhoppningsvis att landa runt 14-16 mil i september - oktober. I veckorna är det alltid minst 3 stycken kvalitetspass och ett långpass. 2 kvalitetspass dagarna efter varandra, sedan ett kvalitetspass dagen innan långpasset. Långpasset kommer att stegras och på slutet ligga runt 36-38 kilometer. Då jag kör två kvalitetspass i block om två dagar, måste det också ingå ett morgonpass, där man sköljer ur musklerna. Och sedan lugn distanslöpning tills nästa omgång kvalitetspass.

Pass 1

Morgonjogg, var lite nyfilen på hur det såg ut i Elfdalen, så jag tog en liten runda som jag brukar kalla för sexan. Finns faktiskt två olika varianter: sexan över spången eller bara sexan. Sexan är helt enkelt så att rundan är just 6 kilometer. Lätt löpning bort till Elfdalen, sedan så hade man varit så kluriga så att de flesta som promenerar i skogen, hade gått längs ena kanten. På så sett hade det bildats en gång i snön som var lätt att springa i.

Bilden här till vänster, visar backen nerifrån ån, längst uppe kan man skymta ett av husen i hembygdsparken. Denna backe skall jag använda för min backträning. Perfekt för lite tung mjölksyreträning.

Det är även denna backe som brukas användas för våran lokala löptävlingen, starten nedför och målgång uppför naturligtvis. Sedan ut en runda i skogen, tillbaks via skogsvägar.

Rundan fortsätter längs med ån, där jag har sett flera Kungsfiskare. Tyvärr så förstörde förra vintern bohållorna som fåglarna använder som bo. Såg inte en enda fågel i fjor. Fantastiska fåglar att se, man skymtar bara någon blått som kommer flygande lågt över vattenytan.

För att komma över till andra sidan ån, springer man över en bro, som moderniserades ifjor. I morse, eller rättar sagt i förmiddags, så knarrade den ordentligt. Var minus 22 grader. Brrrrr! Efter bron så kommer spången, som man använder för att klättra upp för ravinsluttningen som har skapats av ån.

Sedan är det rätt lätt löpning igen, genom ett skogparti, därefter kommer man ut på öppen jordbruksmark. Här kan vara rätt jobbigt att springa, då det är ganska djupa spår efter de olika maskinerna.

Mycket snö här också, då det är ganska öppet för vinden. Bilden nedan är tagen ifrån ett vägkors. Vägen är just nu bara stigen på ena sidan av grusvägen.


I detta kors så är det dags att välja om man skall springa till vänster, rakt fram, eller till höger. Eftersom det är en kort runda så väljer vi att ta höger och kommer ut på "milrundan". Som tar oss ner förbi Vedby kyrka och sedan så småningom till Söndraby.

Pass 2: Stack ut vid femtiden. Fortfarande väldigt kallt. Tyckte att termometern stod på 20 minus. Men när jag kom hem igen så var det bara minus 14 grader. Låter det vara osvuret, ler! Det blev min tråkrunda, dvs milen. Valde att börja med att springa rundan genom Klippan, för att sedan ha den tråkiga biten på slutet. Precis där gatubelysningen slutade började isgatan. Så det var lite Bambi ett tag. Sedan uppför två backar, sedan grusvägen. Här är det nästan kolsvart, man ser de olika gårdarna och godset som små ljuspunkter. Sedan är det bara att räkna, jag skall förbi först en gård, sedan är det ödegården, därefter kommer sista gården innan Vedby. Då ser man kyrkan och sedan är man nästan hemma.

Var riktigt skönt att komma in till värmen av brasan. Sedan var det bara tid över till det vanliga, handla mat, laga mat och sedan diska. Var lite oroligt här innan, för kallvattnet fungerade inte på ovanvåningen, men efter att ha eldat lite i spisen så började kallvattnet i duschen att fungera. Kallvatten nu, undrar kanske vän av ordningen, jag använder iskallt vatten för att skölja av benen, för att få bort träningsvärken snabbare!

Over and out from Rockey Mountains!

tisdag 21 december 2010

Tisdag Pass 2 Progressiva intervaller inomhus


Kvällens pass bestod av progressiva intervaller, det vanliga upplägget 3 x (360 - 180 - 180 - 360) med 180 meters joggvila och 3 minuters ståvila mellan seten.

Möte upp Adam i hallen, lite uppvärmning, 4 kilometer cirka. Lagom puls runt 140. Lite streatching och sedan var det dags att köra. Hade valt att tuffa till den sista omgången lite, så det gäller att planera och inte springa för fort de första intervallerna. Dock hamnade jag 2 sekunder för snabbt på den första, fick korrigera sedan lite, men det gick lite för snabbt även på de kortare.


Nästa block gick det 4 sekunder för snabbt, sista varvet som jag trycker på lite. Diagrammet ovan visar pulsen, så det går just precis lagom, övre biten av 160, dock med relativt hög fart för en 50-åring.

Viktigt också är att dessa intervaller inte skall generera någon mjölksyra och inga maxlopp precis.

Adam körde lite snabbare intervaller. Trevligt att ha en hel inomhushall till sitt förfogande. Innan nedjogg, testade jag att hoppa längdhopp. Trots en gigantiskt ansats så kom jag inte så långt. Var nästan som om jag tröttnade innan jag kom fram till ansatsbrädan.
2 kilometers nedjogg och lite streatching avslutade passet. Kändes relativt hyggligt tyckte jag. Lite snabbare än förra gången jag var har och körde samma upplägg.

Tisdag Pass 1 Återhämtningsrunda

Snäppet kallare i Paradiset idag, uj uj uj. När jag tittade ut och kontrollerade tempraturen så var det minus 18 grader. Det blev dubbla strumpor, dubbla handskar och 4 lager med tröjor. Mössa givitvis, måste ju skydda flinten heee! Några ytterligare fjun som har åkt i denna kyla. När man stegar ut så möts man av dem kompakta kylan, man blir stelfrusen direkt. Det enda som håller en varm, är den dunkande technon i lurarna. Första kilometern, upp till där jag har tagit bilden, är en lång plåga. Känner inte fötterna och kylan biter i kinderna. Men så strax, så börjar värmen komma och in i solen känns det helt underbart.

Uppe vid ett hus, så svänger man in i skogen, först får man hoppa över en stor vall som ploggen har lämnat efter sig. Några hundra meter in, så är det bara jag, skogen, djuren och en blåsvart tystnad.
När det blir så här kallt, så kan man känna på riktigt att skogen hämtar andan, det är inte ljust på samma sätt, mer en blåsvart lyster.
Gott om spår, rådjur, älg och vildsvin. Vid det här laget måste de sista kultingarna ha gått åt. Nästan en halvmeter snö här, så man får springa med höga knän.

Knappt man ser vägen, som man skall ta av på, för att komma upp på stora vägen. Så mycket snö är det här. Skidspåret som fanns här förra veckan, har försvunnit i snön.
När man kommer upp på vägen igen, känns det nästan overkligt att springa "normalt" igen. Men den glädjen varar i 40 meter, för då är det dags att vika ner in på Vedby:s friluftsområde. Liten bit på skogsvägen, sedan granstigen tvärs igenom skogen. Ungefär halvvägs så möter jag två kvinnor med lössläppta hundar. De sätter sig ner och håller hundarna, mitt på en stig som är upptrampade av vildsvin.
Stigen tillbaks till vägen, bjuder återigen på halvmeter snö, så det blir att träna på löptekniken igen. Funderar allvarligt på ett par Icebugg nu, vi får se. Tycker inte riktigt att jag har råd, skulle behöva pengarna till ett par spikskor istället och framförallt till julklappar till ungarna.

När man kommer ut på stora vägen igen, så möts man av denna bild. Jag blir aldrig trött på den. Kyrktornet i Vedby, sedan i horisonten ser man Söderåsen. Man möts av denna bild, nästan på alla pass vi kör uppe i Paradiset:s skog. Kvittar hur trött man är, så får man allt
id fart under benen den sista kilometern. Ner för backen, genom Vedby. Nere i byn springer man över en liten å, med en fors, sedan bär det uppför en backe in i Söndraby.
Det skall bli ännu kallare, i fjor tror jag att vi hade en bra bit över minus 20 grader. Så det är bara till att bita ihop, ler!
Over and out, from Rockey Mountains!






måndag 20 december 2010

Måndag Intervaller med KFK

Dags igen för intervaller med KFK. Riktigt kallt idag, minus 15 grader när solen var uppe. När solen gick ner så blev det lite varmare, så när jag stack ut på uppvärmning så var det "bara" minus 12. Uppvärmningen gick jättebra, hade känt mig lite si och så under dagen, men när jag kom ut så gick det jättebra. Hade ett bra tempo, ner mot 4.30 men med låg puls. Låg fortfarande runt 140 till 150 slag. Kändes riktigt bra. Uppvärmingen går ifrån Söndraby ner till Klippan och Sågen där jag möte upp övriga ifrån klubben. Innan vi började med intervallerna så var det ytterligare 5 kilometers uppvärming, som även här gick i ett bra tempo.

Första omgången intervaller, 6xlyktstolpar med 1 lyktstolpe joggvila, gick riktigt bra, sprang med Rolf de första tre omgångarna, sedan lyckades jag dra ifrån lite grann de resterande 3.
Efter några minuters ståvila, körde vi samma omgång tillbaks. Här tog jag det lite lugnare de första omgångarna, drog ikapp Rolf på tredje och lyckades hålla undan och öka på de tre resterande.


Hade en jämn och bra puls, trots att det gick fort. Det är cirka 103 meter som vi springer, enligt min klocka. Så pulsen hinner aldrig gå upp riktigt.


3,5 kilometers nedjogg. Var lite tungt på slutet, framförallt för mina händer som var som is, ler! Funderande på att köra med dubbla handskar, men beslöt att bara använda ett par.

Kanonpass som jag är mycket nöjd med. Strax under 14 kilometer, en bra start på veckan.

söndag 19 december 2010

Söndag, kvällspass och summering vecka 50

Sista passet för veckan bestod av ett lätt återhämtningspass. Sprang en liten ny runda, ner om villaområdet vid stormarknaden. Skogen är helt stängd för löpning, om man nu inte vill pulsa i snö. Kallt, -12 grader när jag stack ut.

Förkylningen vågade nog inte bryta ut, lyckades (ta i trä) kväva den. Är lite konstig i kroppen, men det är säkert alla vitaminer som jag trycker i mig.

Vecka 50, skulle vara en lugn vecka, lagom mängd strax över 7 mil, med två intervallpass.

Söndag Kort långpass på morgonen

Var inte alls sugen på att springa idag, trött och håglös. Men eftersom jag hade varit uppe redan kl fem för frukost, tog jag mig samman och stack ut. Hade redan innan bestämt att det inte skulle bli min vanliga två mila runda, för mycket snö. Kommit halv decimeter till i natt. Sprang igenom byn, bort och förbi Åbyvallen. Följde cykelstigen till Gråmanstorp, sedan vidare till Bjärsgård, genom skogen ovanför slottet ner till milrundan. Följde denna tillbaks till Söndraby.


Rätt roligt runda, bilden ovan är på kyrkan i Gråmanstorp. Klippan hette tidigare Åby, på 60-talet kom man på att man skulle slå ihop Åby med Gråmanstorp och bilda en storkommun. Som namn valde man Klippan, som kommer ifrån papperssbruket, med samma namn. Pappersbruket fick sitt namn då man byggde fabriken på en klippa vid Rönneå. Pappersbruket är det äldsta i Sverige (finpapper), grundat på slutet av 1700-talet.


Bjärsgård, är godset som äger större delen av all mark runt Klippan. Riktigt fint slott som ligger vid en sjö. Ursprungliga slottet revs på 1800-talet, då byggnaden som jag tog bild på byggdes. Om jag inte minns fel är det ätten Gyllenstjerna som huserar här.

Strax efter jag tog bilden, så fick jag upp ett meddelande på klockan att den var full. Ignorerade först meddelandet, men när jag kom in i skogen, som ligger ovanför slottet, så såg jag att klockan inte registrerade något. Stanna och fixa till detta, genom att radera några äldre rundor. Så jag missade 1 kilometer, snyft.
Ser lite konstigt ut, på bilden, skulle ha sprungit rätt över sjön, ler! Så är det med tekniken.
Strax efter så kom en skällande rottwiler springande, rakt emot mig. Givitvis lössläppt och ägaren skrikande efter. Tänkte på Anders Szalkai som precis hade blivt biten av en hund, enligt hans blogg. Ägaren bad om ursäkt och hade inte sett mig, lite svårt då jag sprang med min självlysande jacka.
Men jag stannade till och lät hunden nosa lite på mig och sa till ägarinnan att det var lugnt. Förhoppningsvis lärde sig hunden och ägaren, ett och annat. Lite ansvarslöst att låta hundarna springa löst i skogen, finns så gott om vildsvin. Även om de inte är aktiva om dagen, så kan de bli uppskrämda av hunden. Oavsett hur stor hunden är, så är det goodbye!
Riktigt social runda med andra ord, efter 800 meter träffade jag på Bengt, som hade gjort illa knäet, då han var tvungen att kasta sig ut i en snödriva, för att inte bli påkörd av en bil, sedan kom PeO löpandes på slutet.
Har något i kroppen, men snuvan har försvunnit efter gårdagens bastubad, öl och glögg, ler! Även om det var bra plogat på de flesta ställena (heder åt kommunen), så är jag trött i benen och har ont i ljumskarna. Men ingen förhöjning av pulsen.


Nu skall jag börja på fläskpannkaka, då ungarna har beställt detta!
Over and out, from Rockey Mouantains!

lördag 18 december 2010

Lördag Riktig skitdag, dock två pass 19 km totalt


Lördag, upp som vanligt klockan fem för frukost, annars kan ja inte springa vid halvtio. Kommit ordentligt med snö under natten. Sprang ifrån Söndraby tio över nio, bort till Elfdalen, där jag möte PeO. Vi sprang milrundan, med prattempo, var inte lönt att försöka springa snabbare. Modden var två decimeter tjock på sina ställen. Blev trots detta en riktigt trevlig runda. Fick prata om mycket, ler!

På kvällen stack jag ut och sprang en delvis ny runda, gick bra till 4 kilometer, sedan blev det tjockt med snö och fruktansvärt jobbigt. Avslutade med ett var på elljusslingan. Var högt med snö här och väldigt svårsprungit. Är lite förkyld och det sitter i kroppen.
Avslutade med bastubad, en öl. Nu har jag satt fart på brasan, så det blir lite glögg strax!


torsdag 16 december 2010

Torsdag Intervaller Sätrahallen

Den bistra vintern i Stockholm fick mig på lite nya planer. Tog tunnelbanan bort till Sätrahallen och körde mina intervaller här istället. Helt omöjligt att springa i Mörby.

Litet äventyr att ta sig ifrån tunnelbanestationen, men jag hittade till hallen. Jättefin hall, stor och full av aktivitet. Från klockan 20 hade veteranerna tillgång till banorna. Strax innan så började jag värma upp, med 4 kilometer på ett varv runt banan.

Gjorde lite lätt streatching, sedan var det bara till att ta tag i kvällens program. 3x(400-200-200-400) med 200 meters joggvila och 3 minuters stående vila mellan seten. Första 400 meters intervall gick för fort, skulle ha 1.36 hade 1.30. 200 meters intervallerna gick också dessa lite för fort. Däremot avslutande 400 meters intervallen hamnade jag rätt, dvs 1.36.

Fick lite känningar i magen, men körde igång även nästa, efter 3 minuters vila. Fick bra draghjälp av några andra gubbar och hamnade på 1.28, vilket även detta var för snabbt. 200 meters intervallerna gick efter planerna, sista 400 meters intervallen fick jag slita lite. Sedan fick jag tillbringa vilan på toaletten, ler!

Tog mig igenom sista omgången med. Sprang lite jämnare här. Sprang i mina träningsskor och även i mina tights, för jag hade inte packat med några kortbyxor. Detta blev ett riktigt spontanpass, trevligt! Har någon form av virus i kroppen tror jag, men det skall väl försvinna. Hade inte speciellt hög puls heller.

Nedan är pulsen på 1.28 intervallen, låg och fin puls tycker jag.

2 kilometers nedjogg och lite streatching.

onsdag 15 december 2010

Onsdag Vila och föredrag av Colting

Vilodag och jag tog tunnelbanan till T-centralen, för att gå på ett föredrag med Jonas Colting. Det första som slog mig var att det var en riktigt lång kille och typisk simmare. Var på ett föredrag som Canon anordnade med Mikael Reutersvärd, bestånde minnet av det föredraget var att hur en sådant tunn människa kunde bestiga ett av världens högsta berg.

Föredraget var riktigt intressant, del saker som jag kommer att praktisera. Fasta ett dygn t ex, en gång varje vecka. Lätt som en mycket bra grej, just för att lära sig när man är hungrig och när man är mätt. Försöka att undvika all mat som är bearbetad, eller att iallafall dra ner på detta så mycket som möjligt.

En annan vikitg bit som Jonas poängtera, var att inte vara absolutist, man skall njuta av livet och träning är en av njutningsbitarna.

Som sagt, mycket trevligt föredrag, blev en hemmagjord sallad med räkor och avokado, när jag kom "hem" till Mörby.

tisdag 14 december 2010

Tisdag Intervaller 3x(6x4 lyktstolpar)

Dagens övningar: Intervaller 3x(6x4 lyktstolpar) med 2 st lyktstolpars joggvila, 2 minuters ståvila mellan seten. Har spanat ut ett lämpligt område där man kan köra intervaller. Blir ett lagom långt varv. Problemet idag var lite snö samt en slamsugningsmaskin, ler!

Först 4 kilometers uppjogg, från Svärdvägen bort till rundan.


Första omgången av intervaller tycker kjag alltid är svåra att få till. Men jag tycker att jag lyckades hyfsat ändå. Kändes riktigt bra, relativt platt också.

Den tredje intervallen, hamnar jag precis i en tvär sväng upp på stora vägen igen, så den gick lite långsammare.
2 minuters ståvila, innan det var dags för nästa omgång, tog i lite mer denna omgång. Blev också betydligt jämnare fart.

Fjärde intervallen, återigen den tvära svängen, ler!

Efter två minuters ståvila, var det dags första sista omgången, ökade tempot ytterligare och fick till ett bra bra intervaller.


Betydligt jämnare och glädjande inte så hög puls.


Joggade tillbaks samma väg som jag sprang hit. Ett bra pass!